-->

Τα Τίρανα αναβιώνουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» -Αν η Ευρώπη τους κλείσει την πόρτα

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/04/22-ta-tirana-anavionoyn-tin-idea-tis-megalis-alvanias-i-eyropi-toys-kleisei-tin-porta.html
Την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου συνάντησαν οι δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων που συντηρούν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας».
Οι διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ ένα ενιαίο κράτος, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς οι πολιτευτές της Αλβανίας αφήνουν σαφή υπονοούμενα ότι προτίθενται να προχωρήσουν στην συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός μάλιστα της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.
Αναζωπύρωση της «Μεγάλης Αλβανίας»από τον πρωθυπυργό Έντι Ράμα
Ωστόσο, το ζήτημα της «Μεγάλης Αλβανίαςς» πυροδότησε εκ νέου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας  Έντι Ράμα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου ανέφερε ότι εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος».
Τρίτος υποστηρικτής της ιδέας, ήταν ο , Γιονούζ Μουσλίου, δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.
Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στην Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».
Οι αντιδράσεις
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσοβο».
Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».
Ο επικεφαλής της σερβικής δημοκρατίας με επιστολή του ανέφερε σχετικά: «σήμερα ο Μουσλίου αποκάλυψε ότι στα σχέδιά τους είναι και η διεκδίκηση της πόλης Νις, αύριο θα ζητήσουν τα Σκόπια, το Ούλτσιν στο Μαυροβούνιο και την Ήπειρο από την Ελλάδα».
Ανάλογες αντιδράσεις ακολούθησαν και από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κότσιαντσιτς, η οποία ανέφερε πως «δηλώσεις οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών χωρών δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις θα πρέπει όλοι στην περιοχή να εστιάσουν τις προσπάθειές τους σε μεταρρυθμίσεις και συνεργασία».
Από την πλευρά τους, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, στα Τίρανα και στην Πρίστινα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων, που υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου και της Αλβανίας.
Παράλληλα, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκτίμησε πως αναβιώνει το «σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας» και πως είναι σε εξέλιξη υπονόμευση των θεμελίων της σταθερότητας και μάλιστα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3